1 maja – Dzień Wolności Chłopskiej

1 maja przypomnieliśmy o początkach Święta Pracy. Dzisiaj Rafał Derda z Razem Toruń w magazynie Menażeria przypomina, że 1 maja to również Dzień Wolności Chłopskiej. Zapraszamy do lektury fragmentu felietonu.

O czym już zapomnieliśmy, czyli na temat pańszczyzny

1 maja jest nie tylko Świętem Pracy. Tego samego dnia obchodzone jest święto nieoficjalne, prawie że półprywatne, ale moim zdaniem nie mniej ważne. Chodzi o Dzień Wolności Chłopskiej, wydarzenie odbywające się corocznie w Gorajcu, upamiętniające zniesienie w 1848 roku pańszczyzny w zaborze galicyjskim. O wydarzeniu tym dowiedziałem się podczas dyskusji po pokazie filmu „Niepamięć”, pierwszego dokumentu nakręconego w III Rzeczpospolitej, który mierzy się z tematem wpływu pańszczyzny na naszą mentalność. Okazuje się, że wpływ ten był niemały, ale do tego stopniowo dojdziemy.

Na początek trochę o filmie „Niepamięć”. Nakręcił go Piotr Brożek i opowiada on o dwójce młodych ludzi: wywodzącej się z rodziny chłopskiej Magdalenie Barteckiej i potomku hrabiowskiej rodziny, Franciszku Antonim Ledóchowskim. Bohaterowie odwiedzają nawzajem swoje domy rodzinne, poznają swoje korzenie, tło społeczne, zastanawiają się, jak bardzo przeszłość ukształtowała teraźniejszość. Nie jest to dokument stricte historyczny, jednak nie wydaje mi się, by było to celem jego twórców. Jest to raczej film-przypomnienie o krzywdzie i niesprawiedliwości, o której niesłusznie zapomnieliśmy. Film, który jednocześnie jest też ostrzeżeniem przed ponurą historią, która może się powtórzyć (…).

Rafał Derda

Przeczytaj cały tekst na stronie magazynu Menażeria.

Wykorzystano fragm. obrazu Borisa Kustodieva, The Announcement the Emancipation Manifesto of 1861, “History Today“, domena publiczna.