Media o proteście Razem Toruń przeciwko całkowitemu zakazowi aborcji

W niedzielę 3 kwietnia Partia Razem zorganizowała w całym kraju  protesty w związku z projektem ustawy postulującej wprowadzenie całkowitego zakazu aborcji (nawet w sytuacji zagrożenia życia kobiety), który popierają czołowi przedstawiciele partii rządzącej – w tym Premier Beata Szydło. Demonstracja odbyła się także w Toruniu. Wzięło w niej udział ponad 150 osób.

Protest Razem Toruń był relacjonowany przez wszystkie najważniejsze media lokalne, a także niektóre ogólnopolskie: Polskie Radio – Trójka, TVP3 Bydgoszcz, Radio PiK, Gazetę Wyborczą Toruń, Wirtualną Polskę, Dzień Dobry Toruń i Nowości.

Podczas demonstracji zebraliśmy od uczestników ponad 100 wieszaków – narzędzi którymi kiedyś zdesperowane kobiety wywoływały poronienie. Wieszaki wysłaliśmy do Premier Beaty Szydło i lokalnego lidera PiS – posła Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Na wydarzeniu pojawiły się redakcje: TVP3 Bydgoszcz, Dzień Dobry Toruń, Gazety Wyborczej Toruń i Gazety Pomorskiej.

Fot. Sonia Tlili