Razem Toruń protestuje w obronie praw kobiet

Dzisiaj w całym kraju Partia Razem organizowała protesty w związku z projektem ustawy postulującej wprowadzenie całkowitego zakazu aborcji (nawet w sytuacji zagrożenia życia kobiety), który popierają czołowi przedstawiciele partii rządzącej – w tym Premier Beata Szydło. Taka ustawa w praktyce oznacza poparcie dla tortur, bo tak restrykcyjne przepisy antyaborcyjne Organizacja Narodów Zjednoczonych uważa za tortury.

Demonstracja odbyła się także w Toruniu. Wzięło w niej udział ponad 150 osób. Skandowaliśmy wiele haseł. Między innymi: “Wolność – Równość – Prawa Kobiet”, “Najpierw godność, potem płodność”, “Wasza ustawa łamie nasze prawa”, “Brukujecie piekło kobiet”. Zebraliśmy też ponad 100 wieszaków – narzędzi którymi kiedyś zdesperowane kobiety wywoływały poronienie. Wieszaki wyślemy do Premier Beaty Szydło.

Zdjęcia z manifestacji Razem Toruń i fragmenty przemówień przeciwko zaostrzaniu ustawy aborcyjnej

Joanna Jurkiewicz (Razem Toruń):

Polska będzie krajem o surowszym prawie antyaborcyjnym niż Iran, będzie podobna do Salwadoru, w którym za poronienie kobiety siedzą w więzieniu. Kobiety w Polsce będą upokarzane i więzione, część z nich przypłaci zdrowiem i życiem ustawę, którą chce wprowadzić partia rządząca i episkopat.

1U2A2050

Katarzyna Pałgan (Razem Toruń):

Wyobraźmy sobie sytuację, że w trzecim miesiącu ciąży kobieta dowiaduje się, że jej dziecko nie ma szans na to, aby urodzić się żywe. Po uchwaleniu tej barbarzyńskiej ustawy będzie zmuszona do tego, aby przez kolejne miesiące donosić a potem urodzić uszkodzony płód. To niehumanitarna praktyka – nigdzie w cywilizowanym świecie nie spotkamy tak okrutnego ustawodawstwa.

1U2A2000

Sylwia Kowalska (Czas Mieszkańców, Grupa Dziewuchy Dziewuchom):

To grupa fanatyków, która forsuje tak barbarzyńskie ustawy, jest przeciwko życiu. Jeśli ta ustawa przejdzie, zajście w ciążę będzie nierozerwalnie związane z ryzykiem dla ludzkiego życia i zdrowia. Nawet, jeśli okaże się, że ciąża jest groźna dla zdrowia kobiety, będzie zmuszona do jej donoszenia i do rodzenia, bo inaczej wyląduje za kratkami.

1U2A2054

Wieszaki przyniesione przez uczestników demonstracji wyślemy do Premier Beaty Szydło.

1U2A2082

Fot. Sonia Tlili