Ciemna strona sieci Żabka Polska

Joanna Jurkiewicz z Razem Toruń będzie gościć w Teatrze Polskim w Poznaniu, gdzie opowie o ajentach sieci Żabka. Spotkanie odbędzie się w środę (16.03) o godz. 18:00.

Joanna Jurkiewicz jest badaczką społeczną, która przez kilka lat przyglądała się działaniu systemu agencyjnego firmy Żabka Polska. Działaczka Razem Toruń przedstawi na spotkaniu reguły funkcjonowania jednej z najbardziej rozpoznawalnych sieci sklepów w Polsce.

Osoby prowadzące sklepy w sieci Żabka nie są ani przedsiębiorcami, ani pracownikami, ani nawet samozatrudnionymi; nie ma formuły prawnej, która dobrze oddawałaby ich położenie. Tak zwani ajenci, gdy podpisują umowę z firmą, nie wiedzą, że system jest tak skonstruowany, by mieli minimum decyzyjności a maksimum obciążeń finansowych.

Może niebawem wszyscy będziemy ajentami: współpracownikami, partnerami, kontrahentami. Może bez podpisania weksla in blanco nikt nie będzie chciał nas zatrudnić ani z nami “współpracować”. Tak od lat jest w Żabce. Czy w tym kierunku zmierza polski kapitalizm? Co możemy zrobić, by go ucywilizować?

Zapraszamy na stronę wydarzenia w Teatrze Polskim w Poznaniu.

Zachęcamy również do zapoznania się z obszernymi wywiadami z Joanną Jurkiewicz na stronach Gazeta.pl i Dziennika Opinii.