Razem Toruń publikuje wyrok Trybunału Konstytucyjnego

Partia Razem Toruń zwołała w sobotę (12.03) o godz. 11:00 konferencję prasową przed lokalną siedzibą PiS, na której opublikowała wyrok Trybunału Konstytucyjnego.

Nasze działania były odpowiedzią na bezprawne postępowanie partii rządzącej, która odmawia ogłoszenia wyroku TK. Kilka minut przed naszą konferencją PiS ogłosił, że nie zmieni swojego stanowiska. Po konferencji prasowej rozpoczęliśmy akcję informacyjną na ulicach Torunia.

Relacje z naszego wydarzenia pojawiły się w największych mediach w regionie: TVP3 Bydgoszcz, Nowościach, Dzień Dobry Toruń, Gazeta Wyborcza Toruń, Polskie Radio PiK.

Zapraszamy do zapoznania się z treścią stanowiska, które przedstawiliśmy na dzisiejszej konferencji.

Stanowisko Partii Razem Toruń dotyczące wyroku Trybunału Konstytucyjnego

Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności z Konstytucją przyjętej przez PiS ustawy paraliżującej TK. Prominentni politycy partii rządzącej, w tym sama premier Beata Szydło, mówią, że nie zamierzają uznać tego wyroku. Ustami Zbigniewa Ziobry – magistra prawa – rząd staje w opozycji do większości środowiska sędziowskiego i prawniczego. Trudno przyjąć, że wyrok TK to opinia wygłoszona przy „kawie i ciasteczkach”. Trudno uznać, że opinie takich specjalistów jak prof. Zoll, prof. Łętkowska, czy prof. Safjan są wyrazem niekompetencji, złej woli czy nawet wojny hybrydowej. W Opinii Komisji Weneckiej czytamy “Osłabianie wydajności Trybunału podważy demokrację, prawa człowieka i rządy prawa w Polsce”. KW wzywa polski Rząd do publikacji wyroku. My dołączamy się do tego wezwania. Jednocześnie KW potwierdza powtarzaną przez nas od początku kryzysu konstytucyjnego opinię, że winę ponosi zarówno poprzedni, jak i obecny rząd. Niszczenie przez PiS państwa prawa to kulminacja 27 lat pogrywania Rzeczpospolitą przez elity polityczne. Ignorowania szeregu zapisów Konstytucji RP, takich jak prawo do ochrony zdrowia czy zrzeszania się w związkach zawodowych.

To dla rządu PiS ostatni moment, by wycofać się z destrukcji państwa prawa. Nieopublikowanie wyroku TK będzie oznaczało, że rząd stawia się ponad zapisami Konstytucji RP. Decyzjonizm prawny jest sprzeczny z duchem demokracji. Prawo i Sprawiedliwość ma obowiązek pogodzić się z faktem, że obywatelki i obywatele nie powierzyły mu pełni władzy i nie ma większości konstytucyjnej. Rządzie – czas na publikację wyroku!

A jeśli Beata Kempa twierdzi, że w Polsce nie ma problemu z demokracją, bo władza nie wysyła policji przeciwko ludziom, to jest tyleż łaskawa, co cyniczna!

Premier Szydło nie może nie uznawać wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Działaczki i działacze Partii Razem z całej Polski pojawili się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów po to, by jej o tym przypomnieć. Nie mogąc doczekać się publikacji wyroku, wyświetliliśmy go na fasadzie budynku kancelarii. Partia Razem będzie pod siedzibą Pani Premier do czasu, aż wyrok zostanie opublikowany.

Przedstawiciele Razem Toruń dołączyli do warszawskiego protestu już pierwszego wieczoru. Kolejnego dnia  czwórka naszych działaczy – Katarzyna Pałgan, Joanna Jurkiewicz, Michał Musielak i Przemysław Wewiór – stała pod kancelarią z transparentem “Nie łamcie Konstytucji, nie mamy zapasowej!“. Na miejscu odbyliśmy całonocną wartę.

Na tym jednak nie poprzestajemy. Dziś publikujemy wyrok Trybunału Konstytucyjnegoprzed siedzibą PiS w Toruniu oraz czytamy Konstytucję RP. Będziemy też rozdawać przechodniom ulotki, w których informujemy o stanowisku Partii Razem dotyczącym sporu o TK.

W niedzielę jedziemy pod Kancelarię większą grupą. W poniedziałek zaś kontynuujemy akcję ulotkową w Toruniu pod siedzibą PiS. Będziemy głośno mówić, że mamy dość – dość pogrywania przez poprzedni i obecny establishment naszymi prawami, dość pogrywania państwem i jego instytucjami. Nie ma naszej zgody na łamanie Konstytucji w żadnym z jej aspektów. Domagamy się Polski demokratycznej, równej i sprawiedliwej, zgodnie z art. 2 Konstytucji RP. To jest ta chwila, kiedy musimy być Razem. Dołączcie do nas!

Fot. Grzegorz Olkowski, Nowości