Kolej nie tylko dla dużych miast

Partia Razem w okręgu toruńsko-włocławskim popiera oddolną inicjatywę mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego, którzy apelują o stworzenie dodatkowych połączeń kolejowych między Sierpcem a Toruniem (z włączeniem Lipna i Skępego), a także Sierpcem i Brodnicą.

Nowe połączenia umożliwią wielu osobom komfortowe, w miarę szybkie i tanie przemieszczanie się między miejscem zamieszkania i miejscem pracy bądź nauki. Rozwój komunikacji publicznej jest priorytetem w wielu krajach Europy Zachodniej. Nie inaczej powinno być w Polsce, w której – niestety – zamiast rozwijać, tnie się kolejne połączenia, szczególnie z małymi miejscowościami. Poczucie solidarności, a także zwykła troska o rozwój naszego kraju we wszystkich jego rejonach wymagają pomocy ludziom mieszkającym w mniejszych ośrodkach.

Zachęcamy do podpisania petycji mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego.