Razem bronimy praw zwierząt

Serwis internetowy “Dzień Dobry Toruń” przedstawił stanowisko Partii Razem w Toruniu dotyczące obecności cyrków ze zwierzętami na terenie miasta.

W naszym imieniu wypowiedział się Adrian Stelmaszyk, koordynator okręgu toruńsko-włocławskiego:

Sprzeciwiamy się zmuszaniu zwierząt do uczestniczenia w niehumanitarnych spektaklach cyrkowych opartych na tresurze, w której często stosuje się bodźce bólowe. Zwierzęta przebywające poza swoim naturalnym środowiskiem przetrzymywane są w klatkach lub na niewielkich wybiegach, a nieustanne przenoszenie z miejsca na miejsce stanowi dla nich źródło dodatkowego stresu.

Partia Razem wzięła udział również w debacie poświęconej udostępnianiu terenów miejskich cyrkom ze zwierzętami, która odbyła się w czwartek (25.02) w Toruniu. Debata była jednym z głównych punktów trwających konsultacji społecznych.

Zachęcamy do wyrażenia sprzeciwu wobec wykorzystywaniu zwierząt. Można to zrobić, przesyłając swoją opinię do 7 marca na adres: [email protected].

Cały artykuł o stanowisku Partii Razem można znaleźć na stronie Dzień Dobry Toruń.