Długi upadek Szwecji

Kilka dni temu polskie media obiegło video z zapisem eksperymentu przeprowadzonego w Szwecji. Przy wyjściu z metra chłopak krzyczy i popycha dziewczynę, która niechcący na niego wpadła. Obydwoje odgrywają jedynie swoje role. Chodzi o to, żeby sprawdzić, jak zareagują przechodnie. Filmik stał się u nas popularny dlatego, że najbardziej zdecydowanie zachował się Polak, który omal nie pobił „napastnika”.

Warto zaznaczyć, że wbrew tytułowi z serwisu internetowego RMF FM (i kilku innych portali) Polak nie był jedynym, który „stanął w obronie atakowanej dziewczyny”. Po prostu zareagował najagresywniej, ale wielu innych przechodniów także zadbało o to, aby nic się nie stało młodej kobiecie. Niestety polscy internauci w większości odczytali to zdarzenie tak jak RMF FM. I dołożyli swoją interpretację. Oto uwięzieni w szponach  poprawności politycznej Szwedzi nie potrafili się zachować i dopiero Polak przywrócił właściwy stan rzeczy. Najzwięźlej tę interpretację wyraził na swoim Twitterze Łukasz Warzecha, znany publicysta prawicowy: „I ten eksperyment doskonale pokazuje, dlaczego Szwedzi są już narodem upadłym, a my nie”.

Friedrich Hayek o upadku państwa dobrobytu

Wieszczenie upadku Szwecji, czy ogólniej: państw Skandynawskich, ma swoją długą tradycję w dyskursie prawicowym. Zaczęło się od kwestii gospodarczych. Szwedzi słynną z rozbudowanego państwa socjalnego, tzw. państwa dobrobytu. Friedrich Hayek, uważany za jednego z ojców neoliberalizmu, już w wydanej w 1960 roku Konstytucji wolności wieszczył, że polityka zwalczania nierówności społecznych za pomocą interwencjonizmu państwowego i wysokich podatków jest dobra tylko na krótką metę – w dłuższej perspektywie przyniesie krajom, które je stosują, gospodarczą katastrofę. Jako przykład państw zmierzających w stronę tej katastrofy podał Skandynawię. Tak się jednak składa, że kraje takie jak Szwecja, Dania czy Finlandia przez wszystkie te lata miały się i nadal mają całkiem dobrze na tle pozostałych państw, jeśli chodzi o sprawy ekonomiczne. Nie dość, że ich gospodarka nie popadła w ruinę, to rzeczywiście udało im się – w porównaniu z innymi – całkiem nieźle poradzić z problemem nierówności.

W wywiadzie z 1977 roku Hayek zapytany o to, jak tłumaczyć przypadek Szwecji, która nijak nie stosuje się do jego zaleceń ekonomicznych, a mimo to radzi sobie lepiej niż nieźle, zaczął tłumaczyć, że Szwedzi korzystają na tym, że pożoga wojenna ich właściwie nie dotknęła, a tak w ogóle to z jego doświadczenia wynika, że Szwedzi są bardzo niezadowoleni z życia (The standard feeling that life is really not worth living is very strong in Sweden – „W Szwecji przeważa silne odczucie, że życie, które się tam prowadzi, nie jest wiele warte”). Co się tyczy pierwszego argumentu, to brak zgubnych skutków wojny nie przeszkodził Hayekowi w 1960 roku w przepowiadaniu upadku państwa dobrobytu w Szwecji. Jeśli chodzi o argument drugi, to Szwedzi są niezmiennie w czołówce najszczęśliwszych narodów świata – obok Finów i Duńczyków zresztą. Wskazuje na to wiele badań (o niektórych z nich już za chwilę). Być może gdy Hayek zapoznawał się z uczuciami Szwedów, trafił akurat na wyjątkowo parszywą pogodę w tym rejonie świata?

Poprawność polityczna niszczy szczęśliwych Szwedów

Tak czy inaczej głoszenie nieuchronności gospodarczego upadku „socjalistycznej” Szwecji stawało się coraz mniej wiarygodne. Okazało się bowiem, że państwo dobrobytu – choć dalekie od ideału – zadziałało. I tutaj wkracza na scenę prawica obyczajowa. Tak jak kiedyś Hayek prorokował, że Szwecja nie wytrzyma długo interwencjonizmu państwowego, wysokich podatków i szeroko zakrojonej pomocy społecznej, tak teraz słyszymy, że Szwedzi sprowadzają na siebie zgubę przez swoją poprawność polityczną. Ich wiara w „ideologię gender”, ich miękkość wobec muzułmanów, ich ekologizm – to się musi źle skończyć, krzyczy Warzecha i jemu podobni. Co chwilę prawicowe media obiegają sensacyjne doniesienia o nieszczęściach spadających na Szwecję. A to szwedzkie kobiety są wyjątkowo często molestowane (nie to, co w Polsce, gdzie prawdziwi patrioci dbają o swoje damy), a to chłopców zamieniają w dziewczyny, a to naród szwedzki kapituluje przed islamistami i właściwie oddaje im swój kraj bez walki.

Problem polega na tym, że jak na razie w starciu „Szwedzi vs prawicowi specjaliści” raz jeszcze to ci pierwsi wychodzą z niego obronną ręką. W prowadzonym przez OECD indeksie „dobrego życia” Szwedzi są w ścisłej czołówce niemal we wszystkich kategoriach, włączając w to „satysfakcję z życia”. W tej ostatniej znacząco wyprzedzają Polskę. Zresztą tak samo jest w dziedzinach takich jak zdrowie, praca czy balans między czasem wolnym a pracą. Podobnie mają się sprawy w badaniach Instytutu Legatum z 2015 roku, które dotyczą szeroko pojmowanego dobrostanu obywateli poszczególnych państw. „Upadająca” Szwecja jest na piątym miejscu, Polska na dwudziestym dziewiątym.

Oczywiście, żadne z tych badań nie jest idealne, wszystkie mają swoje metodologiczne bolączki. Ale i tak stanowią lepszy dowód w dyskusji o stanie państw i ich szans na powodzenie niż interpretacje kilkuminutowych filmików przyprawione niechęcią do tak zwanej poprawności politycznej. Wygląda na to, że pogłoski o upadku Szwecji, raz jeszcze, okazały się przedwczesne.

Tomasz Szymon Markiewka

Commenting area

1. Polak pokazał się ze swej najlepszej strony. W obcym kraju do nieznajomego człowieka mówił po polsku i oczekiwał zachowania zgodnego ze swoimi żądaniami. Tak tylko polak potrafi – idiota. Reszta zareagowała prawidłowo a polak pokazał się chuliganem. Gdyby ktoś napastował homoseksualistę to jeszcze by mu pomógł. Poza tym nie wiem czy zrozumiał co do niego mówił aktor po akcji.