Pokaz filmu “Niepamięć” w Chełmży

Partia Razem zaprasza na pokaz filmu „Niepamięć” Piotra Brożka – pierwszego polskiego dokumentu poświęconego pańszczyźnie. Projekcja połączona z dyskusją o filmie odbędzie się 17 stycznia w Chełmży.

Film „Niepamięć” w nietypowy sposób opowiada o problemie, który niemal nie istnieje w świadomości współczesnych Polaków. Chociaż pańszczyznę zniesiono półtora wieku temu, to ślady podziału na chłopów i panów widać w Polsce do dziś. Główni bohaterowie – „wykształcona chłopka” Magdalena i malarz-arystokrata Franciszek – wybiorą się na lubelską i podkarpacką wieś. Podczas tej wyprawy będą musieli zmierzyć się ze swoimi emocjami i odpowiedzieć na wiele ważnych pytań. Czy pochodzenie decyduje o tym, kim jesteśmy? Ile wiemy o naszej przeszłości? Do jakiego stopnia dawne podziały wpływają na nasze „tu i teraz”? W odpowiedzi pomogą nie tylko długie spory, ale również spotkania z wiejskimi gospodarzami, bartnikiem i wiekowym hrabią.

Po pokazie odbędzie się dyskusja z twórcami filmu i lokalnym historykiem. Wstęp wolny!

17 stycznia (niedziela), godz. 17:00, Chełmżyński Ośrodek Kultury, ul. Bydgoska 7
W dyskusji udział wezmą:
Olga Rodek – współtwórczyni filmu, Stowarzyszenie Folkowisko
Sławomir Sztejkowski – historyk
Rafał Derda – Partia Razem, moderator

Wykorzystano fragment obrazu Alfonsa Muchy, “Zniesienie pańszczyzny w Rosji”. Źródło: Wikiart.